Hvad er Herpes virus?

Igen her i 2019 har os hestefolk fået herpes virussen ind i vores bevidsthed igen. Hver gang vi åbner for diverse hestemedier, så kan vi læse det sidste nye indenfor smitten. Men måske ved du ikke helt hvad Herpes virus i virkeligheden er. Vi giver dig her alle de fakta du har brug for at vide om Herpes virus.

Der findes flere typer af herpes virus. I Holstebro rideklub er der konstateret 2 typer, den der hedder Herpes Virus EHV-1 og Herpes Virus EHV-4. Det er særligt Herpes Virus EHV-1, der er frygtet på grund af at den er mere aggressiv.

Selvom vi er gode til at holde vores heste og ponyer vaccinerede i Danmark, og herpes virus faktisk er noget af det vi vaccinerer i mod, så er det desværre ikke muligt at dække hestene fuldstændig mod Herpes Virus 1. Men det er naturligvis vigtigt at holde alle heste vaccinerede for at undgå udbrud af virus.

Hvilke symptomer er der ved smitte med Herpes Virus

  • Feber
  • Luftvejslidelser – Symptomerne kan godt forveksles med almindelig forkølelse, hvor hesten får hoste og bliver snottet.
  • Manglende appetit
  • Lammelser i bagparten
  • Problemer med at komme af med afførring
  • abort ved drægtige hopper

Sygdommen starter som regel med en luftvejsinfektion, hvor hesten har feber, hoster og er snottet. Mange heste får ikke alvorligere symptomer end disse. Men nogle heste, ofte heste med en svækkelse i deres immunsystem, vil efter ca. 2 uger opleve det man kalder neurologiske forstyrrelser, som vil vise sig som lammelser, typisk i bagparten. Hesten vil begynde at slingre, hvis den ligger sig ned, vil den have svært ved at komme op igen og have svært ved at komme af med afføring og urin.

Det er ikke muligt at behandle hesten for herpes virus, Det eneste man kan gøre er at forsøge at give hesten noget der kan lette på symptomerne, indtil virussen fortager sig igen.

Herpes virus smitter ved dråbeinfektion mellem heste, men kan også smitte fra mennesker til dyr via berøring. Det vil sige, at det også smitter ved indirekte kontakt via sko, tøj, trailer, udstyr til heste og så videre. Dog kan man som menneske ikke blive smittet eller være smittebærere. Andre dyr kan ikke blive smittet, men de kan bære smitten videre.