Den halve Parade

Den halve parade er nyttig i mange sammenhænge. Når du skal have din pony ned i tempo eller når du skal forberede din pony på en ny øvelse.

Din underviser siger det sikkert ofte til dig – Lav en halv parade. Du er helt med på hvad en parade er. Du stopper din pony, så den står helt stille. Men en halv parade? Hvad er det egentlig? Hvorfor skal du lave den og hvordan gør du? Læs med her, vi giver dig svarene.

Hvad er en halv parade?

Vi har en masse måder til at kommunikere med vores heste og ponyer når vi rider. Ellers ville vi slet ikke kunne få dem til at lave alle de øvelser vi beder dem om. Helt grundlæggende har din pony lært at den skal stoppe for tøjlen og gå frem for schenklerne. Når din pony kan de mest grundlæggende signaler, så skal den også lære at reagere på den halve parade.

Du er måske ikke klar over det, for du kan ikke altid se det, men alle ryttere uanset om de rider spring, dressur eller noget helt 3. så laver de faktisk halve parader – og rigtig mange af dem endda. Nogle gange er det tydeligt at rytteren laver en halv parade, andre gange er det ikke rigtig til at se.

Når du laver en halv parade stopper du ikke din pony helt op, ligesom du jo gør hvis du laver en rigtig parade. Du laver derimod en anholdning, der lige skal gøre din pony opmærksom og få den til at vente på dig. Hvor tydeligt det er, at der bliver lavet en halv parade kommer an på hvor lydhør din pony er for signalerne. Nogle ponyer skal bare have et ganske let signal for at blive opmærksomme på deres rytter. Andre lidt mere uerfarne ponyer, skal have meget tydeligere signaler, før de reagerer på den halve parade.

Når du skal træne de halve parader, er det en god idé at ride din pony ind på en cirkelvolte.

Hvorfor skal du lave halve parader?

Du er måske ikke klar over hvorfor du skal lave så mange halve parader. Men de halve parader er en vigtig del af din ponys grunduddannelse. De hjælper dig med at opnå en bedre kontrol over din pony, så du kan komme til at lave de øvelser, som du i virkeligheden gerne vil.

Du skal bruge den halve parade til mange ting. Når du gerne vil have din pony til at gå lidt langsommere, kan du bruge den halve parade til at få den til at vente lidt. Det er også en god idé at lave en halv parade når du skal forberede din pony på en ny øvelse. Uanset om det er en overgang, en volte eller en pirouette, du skal igang med at lave. På den måde får du lige samlet ponyen og gjort den opmærksom på, at der nu skal ske noget nyt.

Sidst men ikke mindst, er den halve parade uundværlig, når det kommer til at forbedre ponyens samlingsgrad. Altså når du ønsker at din pony skal gå i korrekt holdning, med bagbenene ind under sig, løftet ryg og frem til biddet.

Også springryttere laver halve parader. Både på springbanen og i det daglige
dressurarbejde. Det er vigtigt at springhesten er lydhør for rytterens hjælpere og let kan
styres mellem springene.

Sådan laver du en halv parade

Når du laver den halve parade, skal du fortsat have schenklerne ved ponyen. Hvor meget og hvor lidt afhænger af hvor fremadgående din pony er. Har du en pony der nemt går i stå, så skal du drive med schenkelrne samtidig med at du laver den halve parade. Har du en pony der løber, så skal du naturligvis ikke drive yderligere på den, når du prøver at få den ned i tempo. Man må føle sig lidt frem, ponyer er forskellige og det er forskelligt, hvor meget signal ponyer har brug for.

Samtidig med at du har schenklerne ved ponyen, så står du imod på tøjlen, retter dig op og strammer an i sædet. Når du strammer an i sædet, vil det sige at du strammer i musklerne i mellemgulvet.

Vær tålmodig!

Måske forstår din pony ikke din halve parader de første gange du forsøger at lave dem. Du vil måske opleve at din pony forsøger at undvige øvelsen. Så hvis din pony reagerer ved at tage hovedet op, sænke ryggen og måske endda løbe hurtigere, det betyder ikke at du gør det forkert. Men at du og din pony har behov for, at i gentager den halve parade en hel masse gange, indtil at den acceptere hjælpen. Grunden til at mange oplever at ponyen afviger fra den halve parade er, at du jo beder ponyen om mere samling. Du beder den om at træde bagbenene længere ind under kroppen. og som det også er for os, når vi skal bruge muskler vi ikke plejer, så kan det godt stramme i kroppen, og den ubehag vil din pony forsøge at undgå.

Det er ikke usædvaneligt at ponyen de første gange vil forsøge at undgå at lave den halve parade og istedet hæve hovedet og sænke ryggen.

Når du skal i gang med at træne den halve parade er det en god idé at ride ponyen ind på en cirkelvolte, her er det nemmest for ponyen at tage imod den halve parade.

Husk at rose din pony hver gang den reagere rigtigt på den halve parade og gentag øvelsen med masser af tålmodighed.